Thursday, May 10, 2007

Fonduri structurale

Acum 2 zile, dupa ce am mai trecut un hop: am scapat de examenul de PR, m-am grabit sa prind inceputul conferintei: Accesarea fondurilor structurale, organizata tot de catre cei de la BOS.Au fost invitati sa vorbeasca: Ioana Morovan – EurActiv , Dragos Paslaru – GEA Consulting, Ciprian Nicolae -Constrain si Cristina Aurora Tanasescu –Ministerul Finantelor Publice, care insa nu a putut ajunge la conferinta.

Acum analizand la rece conferinta, a fost foarte utila pentru toti cei interesati de a profita de pe urma acestor fonduri: fie ca vrei sa le obtii pentru o afacere, fie sa oferi consultanta pentru obtinerea lor. Interesul in randul colegilor mei din ASE a fost redus, intr-o sala cu peste 150 de locuri pe scaune, fiind prezenti in jur de 25 de studenti, iar mare parte din acestia plecand in primele 30 de minute ale conferintei.

Dragos Paslaru s-a axat pe prezentarea aspectelor legale ce trebuie indeplinite pentru a obtine finantari, ne-a facut o scurta prezentare a tuturor programelor de finantare, cu sumele aferente fiecarui program facand trimitere catre cateva documente ce ar trebui studiate pentru a ne lamuri ce presupun aceste fonduri structurale: Programul Operational Sectorial, Planul National de Dezvoltare.

Ciprian Nicolae a preferat sa vorbeasca despre oprotunitatile create prin aceste fonduri, ce am putea face pentru a accesa fondurile, care ar fi pasii necesari pentru a crea un proiect de finantare si nu in ultimul rand ce ar putea face el pentru noi. Mi-a placut mai mult prezentarea lui, pentru ca a intuit de ce eram noi acolo si a abordat subiectul intr-un mod accesibil, reusind sa ne capteze atentia, asta dupa ce in timpul prezentarii lui Dragos Paslaru, o buna parte din cei prezenti au plecat. Ciprian ne-a dat si cateva idei despre cum am putea profita prin infiintarea unor afaceri, care ar putea obtine fonduri structurale, in momentul de fata fiind prea putine pentru a face fata cererii si care cu siguranta pe viitor se vor dezvolta:
  • Tipografii
  • Consultanta pe proiecte de finantare
  • Specialist pe proceduri de achizitii pubice
  • Traduceri
  • Catering
  • Campanii de comunicare si informare
In final Ciprian a facut o propunere tuturor celor interesati de a oferi consultanta pe fonduri europene, ca in 6 luni de zile orice persoana din sala poate deveni consultant, cu ajutorul lui. Ma gandesc sa incerc si eu dupa ce termin cu sesiunea :).
Despre conferinta a scris si Ioana Morovan: Studentii la Ase si fondurile UE

No comments: