Thursday, May 31, 2007

Cum sa obtii finantare pentru un start-up

In urma cu o luna am participat la Business Intro, o serie de seminarii pe tema antreprenoriatului, un proiect al celor de la DaAfaceri. O mana de studenti, toti cu dorinta de a deveni antreprenori si cu idei din belsug, ne-am adunat sa ascultam cum au reusit altii sa-si deschida propria afacere de succes si ce am putea face sa ajungem si noi acolo.

Unul din cel mai dezbatute subiecte au fost banii, si mai ales cum si de la cine putem face rost de ei. S-a vorbit mult despre banci si cum putem obtine credite, prea mult as zice. Deasemeni fiecare speakear, avea propria lui idee despre banci si cat de usor sau greu e sa obtii credite in functie de experienta lor de pana atunci cu bancile. Asa ca de la :" Parerea mea e ca nu aveti in momentul de fata nici o sansa sa luati un credit pentru start-up" am trecut la :" Bancile au foarte multi bani, si nu mai au cui sa-i dea, deci aveti toate sansele sa-i obtineti", multe din informatiile venite au fost contradictorii.

In Fortune am gasit o lista cu 7 cai de a-ti finanta o afacere.

1. Propriile finante: economii, carti de credit. Mi s-a parut interesant ca cei de la Google si-au finantat in primii 2 ani afacerea folosindu-se de cartile de credit. Deci se poate!

2. Prieteni si familie: mi se pare una din cele mai bune solutii pentru un start-up, pentru ai mai multe sanse sa obtii finante de la cunoscuti decat de la o banca. Este o solutie in cazul in care suma de care ai nevoie nu este una foarte mare.

3. Banci: pentru un start-up e destul de dificil sa obtii un credit de la o banca, chiar daca planul tau de afaceri arata extraordinar si situatiile financiare sunt mai mult decat promitatoare, pentru ca nu ai cu ce garanta in fata unei banci. Totusi situtia incepe sa le surada celor care doresc sa obtina credite pentru a demara o afacere, unele banci precum Transilvania sau Raiffeisen avand deja produse destinate acestei categorii.

4. Granturi de la guvern pentru unele inventii: nu stiu daca in Romania exista, dar ma gandesc ca in cazul in care sunt procedurile sunt atat de birocratice si probabil bani aceia sunt dati demult.

5. Investitori privati (Angels Investors) : Daca ideea ta si modul in care te gandesti sa o aplici kisks ass atunci un investitor privat ar putea fi solutia. Ei sunt oameni potenti financiar si miros orice oportunitate de a face bani, iar daca ideea ta le va aduce bani, atunci ai gasit un investitor. In Romania exista cei de la BizAngels.

6. Fonduri de investitii cu capital de risc (Venture Capital) : In 2005 in Romania exista un singur fond de investitii cu capital de risc destinat exclusiv start-up-urilor: Gemisa Investments. Intre 2002 - 2006 au fost investiti 150 de milioane in companii romanesti, dar numai 20% au fost destinati start-up-rilor.

7. Clientii si furnizorii: ideea ar fi ca furnizorii sa-ti furnizeze materii si sa-ti acorde o perioada mai lunga de timp pentru achitarea ei, decat in mod normal sau clientii sa-ti plateasca in avans produsul. Cred ca este o solutie aplicabila intr-un procent destul de mic.

8. As mai adauga si fondurile nerambursabile ca solutie de finantare acestea reprezentand o oportunitate extraordinara in momentul de fata in Romania. Au fosta alocate pentru tara noastra in jur de 28-30 de milioane de euro bani europeni, bani ce trebuie cheltuiti in perioada 2007-2013.

Dupa ce am vazut toate alternativele posibile de finantare a unei afaceri ramane de vazut ce anume alegem. Intr-un "top" personal situatia ar arata astfel:

  1. Investitori privati
  2. Fonduri nerambursabile
  3. Prieteni si familie
  4. Propriile finante
  5. Venture capital
  6. Clienti si furnizori
  7. Banci
  8. Finante de la guvern

No comments: